Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Βαρθολομαίος: Η Ορθοδοξία διώκεται

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια τελέστηκαν τα εγακίνια του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως στη Ποντγκόριτσα στο Μαυροβούνιο.


Της Θείας Λειοτυργίας προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, συμπαραστατούμενος από τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο, τον Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο, τον Αρχιεπίσκοπο Πολωνίας κ. Σάββα και πλειάδα Ιεραρχών των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος ανέφερε ότι τα εγκαίνια του Καθεδρικού Ναού στην Ποντγκόριτσα, αποτελούν μια ιστορική και ένδοξη ημέρα, όχι μόνο για την Σερβική Εκκλησία αλλά για ολόκληρη την Ορθοδοξία.

“Ο Καθεδρικός Ναός της Ποντγκόριτσα είναι το διαμάντι της Εκκλησίας μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Ειρηναίος.

Επίσης ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, σε όλους όσους συνέβαλαν στην ανέγερση του Καθεδρικού Ναού.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος από την πλευρά του αναφέρθηκε στην ενότητα της Εκκλησίας, αφού όπως χαρακτηριστά τόνισε “τα εγκαίνια του ναού είναι ένα κάλεσμα για ενότητα.”

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, μεταξύ άλλων τόνισε: “Πρέπει να σεβόμαστε τις κανονικές πνευματικές δικαιοδοσίες μιας Εκκλησίας. Είναι απαράδεκτο και κατακριτέο ότι η τοπική εκκλησία αυτοχαρακτηρίζεται αυτοκέφαλη.”

Ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε για ακόμη μια φορά ότι η Ορθοδοξία διώκεται σε πολλά μέρη του κόσμου και ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.

Στα εγκαίνια παρέστησαν ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός, καθώς και εκπρόσωποι άλλων ομολογιών και θρησκευτικών κοινοτήτων.

Στο τέλος οι Προκαθήμενοι έξω από τον Καθεδρικό Ναό ελευθέρωσαν λευκά περιστέρια, ενώ φύτεψαν συμβολικά από μια ελιά.

Φώτο: Χρήστος Μπόνης










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...