Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ο Ερντογάν προκαλεί αντιδράσεις σε Αλβανία και Κόσοβο


Φωτογραφίες των πρωθυπουργών της Αλβανίας και του Κοσόβου να κάθονται οκλαδόν σε ένα σπίτι στην Πρίζρεν στο Κόσοβο κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερνοτγάν, που δήλωνε ότι «το Κόσοβο είναι Τουρκία», προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στις δυο χώρες.

Ο καταξιωμένος Αλβανός συγγραφέας, Ισμαήλ Κανταρέ, δήλωσε ότι όσα έγραφε στο βιβλίο του «Η Τριβή» καλύπτουν τα πάντα για την σχέση μεταξύ Αλβανών και Τούρκων.

«Ό,τι έχω γράψει είναι πολύ επίκαιρο», είπε ο Κανταρέ, επικαλούμενος το βιβλίο του, στο οποίο καταγγέλλει την οθωμανική εισβολή για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το αλβανικό έθνος.

 «... ο λεγόμενος σλαβικός κίνδυνος για την εξαφάνιση του αλβανικού έθνους, υπήρξε μια εφεύρεση των οθωμανών και των νεοοθωμανών...» αφού «... μία από τις ασέλγειες της αλβανικής διάνοιας, είναι το συμπέρασμα ότι η ύπαρξη της Αλβανίας οφείλεται σε δύο ασπίδες: το οθωμανικό κράτος και το κομμουνιστικό κράτος».



Εν τω μεταξύ ο αρχιεπίσκοπος της καθολικής εκκλησίας του Κοσόβου, Ντόντε Γκιέργκι, αντέδρασε επίσης λέγοντας ότι «χθες βγήκε στην επιφάνεια νοσταλγία και οι φιλοδοξίες κάποιων, νεοοθωμανών και η επιθυμία του Τούρκου πρωθυπουργού να είναι κύριος των Αλβανών. Η ομιλία του Ερντογάν στην Πρίζρεν, προσβλητικού περιεχόμενου, ήταν δυσοίωνη και αντίθετη με την ιστορική αλήθεια».

«Ο Έντι Ράμα και Χασίμ Θάτσι είναι δύο μικρά αγόρια που δεν γνωρίζουν καν την ιστορία της Αλβανίας», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Νόμου και της Δικαιοσύνης, Σπαρτάκ Νγκιέλα, πρώην στενός συνεργάτης του Έντι Ράμα.



«Ο Ερντογάν φαίνεται να προσπαθεί να πιέσει την Ευρώπη, με δύο μαριονέτες που βρίσκονται στα Βαλκάνια, τον Ράμα και τον Θάτσι», δήλωσε ο Αλβανός πολιτικός και συγγραφέας Πρετς Ζογκάι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...