Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Βελιγράδι: Κηδεύτηκε η χήρα του Τίτο


Με στρατιωτικές τιμές κηδεύτηκε στο Βελιγράδι η χήρα του ηγέτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας στρατάρχη Τίτο, Γιόβανκα Μπροζ.


Στην κηδεία παρέστησαν ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάστιτς, υπουργοί, διπλωμάτες ξένων χωρών και εκατοντάδες πολίτες απ' όλη την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η σορός της Γιόβανκα Μπροζ τοποθετήθηκε σε κρύπτη, στο μουσείο "25η Μαΐου" όπου βρίσκεται και ο τάφος του συζύγου της στρατάρχη Τίτο. Επιθυμία της ήταν να αναγράφεται στην επιτάφιο πλάκα μόνο το όνομα της και η ημερομηνία γέννησης και θανάτου χωρίς να υπάρχουν θρησκευτικά ή ιδεολογικά σύμβολα.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας στην επικήδειο ομιλία του ανέφερε ότι «η Γιόβανκα Μπροζ ήταν το τελευταίο σύμβολο της ισχυρής Γιουγκοσλαβίας, η γυναίκα θεσμός, μέρος της ιστορίας που προσπαθήσαμε να αποποιηθούμε». Ο Ντάτσιτς τόνισε ότι η Γιόβανκα Μπροζ αδικήθηκε και πέθανε ξεχασμένη ενώ στη ζωή της γνώρισε και είχε κερδίσει τον σεβασμό μεγάλων ηγετών. «Είναι καιρός να παραδεχθούμε ότι αδικήσαμε την Γιόβανκα Μπρόζ και την περίοδο εκείνη της ιστορίας μας κατά την οποία οικοδομήθηκε το κύρος και η αξιοπρέπεια της χώρας στο εξωτερικό που σήμερα με κόπο προσπαθούμε να επανακτήσουμε», επισήμανε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...