Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Σκληραίνει τη στάση της η Αθήνα για την ονομασία της πΓΔΜ

Η Ελλάδα σκληραίνει τη στάση της για το εύρος χρήσης της συμβιβαστικής σύνθετης ονομασίας για τα Σκόπια, ενώ οι δύο πλευρές συγκλίνουν στην ύπαρξη γεωγραφικού προσδιορισμού, έστω και αν, προς το παρόν, αποκλίνουν σε σχέση με το πού ακριβώς θα τοποθετηθεί αυτός. Σε αυτό το περιβάλλον, ο Μάθιου Νίμιτς συνεχίζει απτόητος τη διαμεσολάβησή του, στο πλαίσιο της οποίας το προηγούμενο διήμερο υποδέχθηκε στη Νέα Υόρκη τους εκπροσώπους των δύο χωρών. Ο νέος γύρος συνομιλιών αποσκοπούσε στη διατήρηση μιας «αίσθησης δυναμικής», αλλά όχι στην κατάθεση νέας πρότασης για το όνομα.

Ο κ. Νίμιτς, που μόλις στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια, ενώ είχε συμμετάσχει στις συναντήσεις που είχε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Νίκολα Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο της Γεν. Συνέλευσης των Ην. Εθνών, στις 22 και 29 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, δεν κρύβει την απογοήτευσή του για τη στασιμότητα που παρατηρείται, αλλά διαμηνύει την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει την αναζήτηση κοινώς αποδεκτής λύσης. Σε ανάλογο πνεύμα και ο γ.γ. του ΟΗΕ δηλώνει πάντα έτοιμος να εμπλακεί προσωπικά, υπό την προϋπόθεση ότι ο κ. Νίμιτς θα διαπιστώσει «πολύ σημαντικές συγκλίσεις» που θα καθιστούν ορατή την προοπτική συμφωνίας, κάτι που, μέχρι στιγμής, δεν έχει συμβεί.

Η Αθήνα απορρίπτει την τελευταία πρόταση για την ονομασία «Ανω Δημοκρατία της Μακεδονίας» με το εύλογο επιχείρημα ότι δεν μπορεί ο γεωγραφικός προσδιορισμός να τοποθετείται πριν από το «Δημοκρατία», με αποτέλεσμα να περιγράφει το πολίτευμα και όχι τη χώρα. Το επιχείρημα βρίσκει ευήκοον ους στα Ην. Εθνη, αλλά και μεταξύ των «ισχυρών» της διεθνούς κοινότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμάται ότι, τελικά, το «Δημοκρατία της Ανω (ή της Βόρειας) Μακεδονίας» θα είναι η τελική ονομασία. «Εκανα μία πρόταση για ονομασία η οποία πρέπει να περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία” διότι η χώρα βρίσκεται στην περιοχή της Μακεδονίας, όμως δεν είναι ολόκληρη η Μακεδονία. Η Μακεδονία είναι μεγάλη περιοχή, η οποία οριοθετήθηκε πριν από 100 χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας ανήκει στην Ελλάδα, συνεπώς πρέπει να υπάρχει ένας προσδιορισμός ώστε να γίνεται σαφής διάκριση», τόνισε ευθέως ο κ. Νίμιτς.

Σε ιδιωτικές συζητήσεις με την «Κ», αρμόδιοι Δυτικοί αξιωματούχοι περιγράφουν ως κύριο εμπόδιο την αλαζονεία του κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος δηλώνει ότι όσο βρίσκεται στην εξουσία δεν θα υπάρξει λύση που θα αμφισβητεί το έθνος και τη γλώσσα των «Μακεδόνων», ενώ πριν από λίγες ημέρες σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, ισχυρίσθηκε, σε αντιδιαστολή με την περιγραφή της χώρας του ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ότι και η Ελλάδα θα μπορούσε να περιγράφεται ως «Πρώην Οθωμανική Επαρχία της Ελλάδας». Επέλεξε, φυσικά, να αγνοήσει το γεγονός ότι η προσωρινή ονομασία που έχει δοθεί στη χώρα του είναι προϊόν διεθνών διαβουλεύσεων και συμβάσεων.

Στο άλλο ακανθώδες ζήτημα, που είναι το εύρος χρήσης, η Αθήνα επιμένει πως η ονομασία που θα συμφωνηθεί πρέπει να ισχύει παντού: τόσο για διεθνή όσο και για εσωτερική χρήση, θέση με την οποία διαφωνεί η ΠΓΔΜ. Στον ΟΗΕ επισημαίνουν ότι η σκλήρυνση της ελληνικής στάσης και η επιμονή του κ. Σαμαρά στην απόλυτη εφαρμογή του Erga Omnes δεν βοηθούν τη μεσολαβητική προσπάθεια, αν και αναγνωρίζουν ότι και σε αυτό το σημείο η ελληνική θέση εδράζεται στη λογική και την πρακτικότητα της όποιας λύσης.

Το ζήτημα δεν βρίσκεται μεταξύ των προτεραιοτήτων των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών. Η πρόσφατη σχετική έκθεση της Κομισιόν προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά επισημαίνει πως θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, ενώ θα υπάρξει νέα κινητικότητα και έναντι της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ το 2014 στη Βρετανία.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο γ.γ. της Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, υπογράμμισε ότι είναι σαφής και ισχύει η ομόφωνη απόφαση του Βουκουρεστίου το 2008, σύμφωνα με την οποία για να ανοίξει ο δρόμος της ένταξης στην ΠΔΓΜ, πρέπει να λυθεί το θέμα της ονομασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...